Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

    

 -          Μια στιγμή κύριε υπουργέ, ακούω βήματα στην είσοδο, νομίζω πως ήρθε!
 -          Δόξα τω Γιαραμπή, μου αντιγύρισε εκείνος ανακουφισμένος και κατέβασε το ακουστικό!
Αν απομονωθεί το τελευταίο μέρος της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχα με τον υπουργό απασχόλησης του πολίτη, δημιουργείται η εντύπωση πως το πρόσωπο που στέκεται αυτή τη στιγμή έξω από την πόρτα του γραφείου μου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κυβέρνηση! Κι όμως…
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν από τέσσερις μήνες με προσέλαβε η υπεράκτια (offshore) εταιρεία «Ασιατικά Κεφάλαια Επενδύσεων LTD», προκειμένου να οργανώσω το τμήμα δημοσίων σχέσεων των νεοσύστατων γραφείων της. Στόχος της εταιρείας είναι να διευκολύνει τους μετανάστες επενδυτές που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε προσοδοφόρες, αναπτυξιακές επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Η αλήθεια είναι πως η εταιρεία μου είχε αρχικά ορισμένες επιφυλάξεις, αναφορικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον των μεταναστών, αλλά μετά από τις διαβεβαιώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών πως ανάμεσα στους μετανάστες, που γλύτωσαν από τον πνιγμό στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, εντοπίστηκαν πολλοί εν δυνάμει επενδυτές, οι επιφυλάξεις ήρθησαν και ανοίξαμε γραφεία στην Αθήνα.
Πριν από δέκα περίπου μέρες, δέχθηκα τελείως αναπάντεχα ένα τηλεφώνημα από το γραφείο του υπουργού απασχόλησης του πολίτη.
-            Τι θα λέγατε αγαπητέ μου να «συμφάγωμεν» το ...βραδάκι; ...Πολύ ωραία ευχαριστώ!  Ήταν ο ίδιος ο κ. υπουργός, αυτοπροσώπως!
Έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα και τώρα βρίσκεται αντίκρυ στο γραφείο μου, μια περιποιημένη, εκθαμβωτικά όμορφη κυρία, προσεγμένα ντυμένη, γεμάτη ενέργεια και αυτοπεποίθηση!
-      Καθίστε παρακαλώ. Σε τι έχω την τιμή; 
-      Όπως σας ενημέρωσε ήδη ο κύριος υπουργός, μίλησε ανέκφραστα η κυρία, αντιπροσωπεύω έναν μεγάλο επενδυτή από το Αφγανιστάν, ο οποίος τυχαίνει να βρίσκεται αυτήν την εποχή στην χώρα μας. Ενδεχομένως θα γνωρίζετε, πως για λόγους τακτικής, μυστικότητας και ασφαλείας αλλά και ένεκα του σφοδρού αναπτυξιακού οργασμού και της πληθώρας ιδιωτικών κεφαλαίων που επενδύονται αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα, ο Αφγανός επενδυτής, επέλεξε να διαμένει σε μια σκηνή στον καταυλισμό προσφύγων «Κατσικάς» Ιωαννίνων!  
-      Ο εργοδότης μου, συνέχισε η εντυπωσιακή κυρία, ενδιαφέρεται να αγοράσει μια ποδοσφαιρική ομάδα και να κατασκευάσει γι αυτήν ένα σύγχρονο γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ώστε να αγωνίζεται η ομάδα του στην έδρα της, όταν συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις!
-      Κυρία μου να διαβεβαιώσετε τον εργοδότη σας, πως βρίσκεστε σε καλά χέρια! Αυτή ακριβώς είναι η ειδικότητά μας, ο τομέας μας. Έχουμε με το μέρος μας, τους δύο μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ΜΜΕ! Πέραν αυτού, ο πρώτος δραστηριοποιείται στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και θα φροντίζει για την συμμετοχή της ομάδας σας στα ευρωπαϊκά κύπελλα ανελλιπώς και ο δεύτερος είναι κατασκευαστής δημοσίων έργων και θα σας εξασφαλίσει την υπερτιμολόγηση του γηπέδου. Έτσι η ομάδα σας θα αποκτήσει αυτομάτως, πολλαπλάσια αξία από αυτήν που θα την αγοράσετε!
Δεν πρόλαβε να φύγει η ωραία κυρία από το γραφείο μου και ντριν, ακούστηκε το τηλέφωνο.
-      Τι έγινε αγαπητέ μου; ήταν ο υπουργός!
-      Εντάξει κύριε υπουργέ το θέμα τακτοποιήθηκε. Επειδή μάλιστα πρόκειται για αλλοδαπό δεν θα απαιτηθεί να δικαιολογηθούν τα χρήματα της επενδύσεως!
-      Ω! …Μα αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα αγαπητέ μου.
-      Γιατί κύριε υπουργέ! απόρησα!
-      Γιατί του δώσαμε ήδη την ελληνική υπηκοότητα. Νομίζω και την ιθαγένεια!
-      Μην σας ανησυχεί αυτό καθόλου κύριε υπουργέ. Σε αυτή την περίπτωση θα κάνουμε ότι γίνεται και με τους δικούς μας μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν μαύρο, παράνομο ή αδήλωτο χρήμα στο εξωτερικό.
-      Δηλαδή;
-      Θα πουληθεί το πακέτο (ομάδα-γήπεδο) στην πραγματική του τιμή και θα κρατήσει η κατασκευαστική τα καθαρά της υπερκέρδη συν την εφορία της. Ο αέρας της υπερτιμολόγησης - ένα σκασμό εκατομμύρια - θα ξεπλυθεί. Από τα ξεπλυμένα θα πάρει ο άνθρωπος του ποδοσφαίρου την αμοιβή του, η «Ασιατικά Κεφάλαια Επενδύσεων LTD» την προμήθειά της, θα λαδωθεί η κρατική μηχανή όσο χρειάζεται για τις ανάγκες της, και τέλος, θα μείνει κάτι τις και για τον κύριο …Αφγανόπουλο! Καταλάβατε κύριε υπουργέ!
-            Δόξα τω Γιαραμπή κατάλαβα, μου αντιγύρισε εκείνος ανακουφισμένος και κατέβασε το ακουστικό!
Αν απομονωθεί το τελευταίο μέρος της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχα με τον υπουργό απασχόλησης του πολίτη, δημιουργείται η εντύπωση πως το πρόσωπο που μόλις αποχώρησε από το γραφείο μου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κυβέρνηση! Κι όμως…
Γιάννης Β. Δεβελέγκας

Υ.Γ.: Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, μεθοδεύσεις, γεγονότα ή καταστάσεις ήθελε παρουσιαστεί εις το εγγύς ή το απώτερο μέλλον, θα είναι εντελώς συμπτωματική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου