Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ


            Όλοι όσοι κατοικούμε ή κατά καιρούς επισκεπτόμαστε την παραθαλάσσια περιοχή που πιάνει από τη Ραφήνα, το Μάτι, τον Άγιο Ανδρέα και το Ζούμπερι, ως τη Νέα Μάκρη, γνωρίζαμε και συζητούσαμε εδώ και πολλά χρόνια, πως αν έπιανε κάποια μέρα φωτιά, θα γινότανε απίστευτη καταστροφή.
Το πυκνότατο πευκοδάσος, η άναρχη δόμηση μέσα σε αυτό, λόγω της απουσίας στοιχειώδους πολεοδομικού σχεδιασμού και τα ξερά χόρτα σε συνδυασμό με τις πευκοβελόνες που δεν τα απομάκρυνε ποτέ κανείς, δεν άφηναν πολλά περιθώρια για ολιγωρία και αυτό το γνώριζαν όλοι, κάτοικοι και αρχές, αρχές και κάτοικοι.
Καμία απολύτως δικαιολογία δεν υπάρχει για την τραγωδία που εξελίχθηκε στο Μάτι. Οι προειδοποιήσεις για υψηλή επικινδυνότητα σε εκδήλωση πυρκαγιών ήταν σαφείς. Ο κρατικός μηχανισμός θα έπρεπε να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, αλλά αποδείχθηκε στην πράξη, ότι δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε!   
             Σχέδια αντιμετώπισης αυτού του τύπου των καταστροφών υπάρχουν, αλλά ουδέποτε έχουν δικιμασθεί, λόγω του υψηλού οικονομικού κόστους και των δυσκολιών των δοκιμών. Έτσι, αυτά τα σχέδια δεν βελτιώνονται και παραμένουν υποτυπώδη και ανεπαρκή.
Ωστόσο η κύρια αιτία που δεν λειτουργεί τίποτε σωστά σε αυτή την χώρα είναι η ατιμωρησία. Κανείς δεν είναι ποτέ υπεύθυνος, κανείς δεν ελέγχεται, κανείς δεν λογοδοτεί. Έχουν καταργηθεί ή απενεργοποιηθεί στο όνομα μιας στρεβλής αντίληψης που έχει επικρατήσει, όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Δεν υπάρχουν υπόλογοι. Δεν αναλαμβάνει ποτέ κανείς την ευθύνη που του αναλογεί όταν κάτι πάει στραβά.
 Αυτό το φαινόμενο ξεκινάει από πολύ ψηλά, από την πολιτική ηγεσία. Το θράσος και η αλαζονεία που διακρίνει τους πολιτικούς – κοινοβουλευτικούς ή μη - που τίθενται επικεφαλής στην κλίμακα της εκτελεστικής εξουσίας, αντλείται από την αντισυνταγματική νομοθεσία που τους θέτει στο απυρόβλητο. Αυτή είναι η πηγή και η αιτία του κακού.
Στην προκειμένη περίπτωση, στο Μάτι Αττικής, που οι συγκυρίες και οι συνθήκες ήταν δραματικά δύσκολες, θα μπορούσε κάτι να γίνει;
Αυτό αναρωτήθηκε ένας ρεπόρτερ τηλεοπτικού καναλιού, ευρισκόμενος ανάμεσα σε δεκάδες απανθρακωμένους συμπολίτες μας, ανάμεσα σε κατεστραμμένα από την πύρινη λαίλαπα σπίτια και αυτοκίνητα. Ανάμεσα στα αποκαΐδια ενός ολόκληρου οικισμού: «Θα μπορούσε κάτι να γίνει»;
Φυσικά και θα μπορούσε! Από μια σοβαρή πολιτική ηγεσία, από τη στοιχειώδη έστω λειτουργία του κράτους, από πολίτες που έχουν καταστεί υπεύθυνοι και ενεργοί, με εργαλείο την οργάνωση και την παιδεία. Από λαό που συμμετέχει και απαιτεί!  
Πριν μερικά χρόνια όταν βρέθηκα στην Ουάσιγκτον, πέραν των άλλων, μου έκανε εντύπωση που το γρασίδι μπροστά από όλα τα σπίτια, αλλά και στους δημόσιους χώρους, ήταν πάντοτε πολύ καλά κουρεμένο, χωρίς καμία εξαίρεση. Ζήτησα τότε από ένανΑμερικανό κάτοικο να μου εξηγήσει το φαινόμενο.
Εκείνος, έκανε αρχικά έναν μορφασμό που έδειχνε πως δεν κατανοούσε το νόημα της ερώτησής μου και μετά χαμογελώντας, μου εξήγησε πως μια φορά την εβδομάδα γίνεται έλεγχος από συνεργεία του δήμου, και όποιος δεν το έχει κουρεμένο κάτω από δέκα πόντους ύψος, πληρώνει πρόστιμο. Τρελάθηκα!
«Και αυτοί που απουσιάζουν»; «Που λείπουν για τον άλφα ή βήτα λόγο από τα σπίτια τους;», τον ρώτησα πάλι.
«Αυτοί, μου απάντησε, είτε βάζουν κάποιο συνεργείο επί πληρωμή να κάνει τη δουλειά, είτε την αναθέτουν σε κάποιον άλλον της εμπιστοσύνης τους. Σε κάθε περίπτωση, φέρουν ακεραία την ευθύνη»!
Θα μου πει κάποιος: «Πολύ τραβηγμένο! Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν με τίποτε να γίνουν στην Ελλάδα. Εδώ χρεοκοπήσαμε και γίναμε περίγελο της οικουμένης, πνιγήκαμε στα ρέματα της Μάντρας, καταστρέψαμε το περιβάλλον στον Σαρωνικό, πυρπολούμε κάθε τρεις και λίγο την Αθήνα, συλλογικότητες υποκαθιστούν το κράτος, και δεν ανέλαβε ποτέ κανείς την ευθύνη, τα χόρτα κάτω από τα πεύκα θα κουρέψουμε και το γκαζόν»;
Δεν θα διαφωνήσω πως έτσι έχει η κατάσταση! Μπορούμε όμως να ξεκινήσουν από τα βασικά αυτοί που κυβερνάνε. Ας κάνουν την αρχή που θα τους εξασφαλίσει το ηθικό πλεονέκτημα! Ας ζητήσουνε πρώτη φορά ΣΥΓΓΝΩΜΗ!

Γιάννης Β. Δεβελέγκας

1 σχόλιο: