Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

+3018212021



            O Δημήτρης ή Τζίμης ή Μήτσος ή Μήτρος ή Τάκης, τακτοποίησε πάνω στο τραπέζι της καφετέριας τις δύο σελίδες χαρτί που του έδωσε ένας φίλος και ετοιμάστηκε να τις μελετήσει!
Η πρώτη σελίδα περιείχε σημειώσεις από ένα βιβλίο του Norman Davies, που αναφέρονταν στους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που γιορτάστηκε από τα κράτη, η εξηκοστή επέτειος του τέλους του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Η δεύτερη σελίδα, περιείχε τη σύνθεση της επιτροπής που ορίσθηκε από την κυβέρνηση, για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων που θα γίνουν με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. Tην κατάληξη δηλαδή του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, που διήρκησε από τη ρωμαϊκή και οθωμανική κατοχή του ελλαδικού χώρου, ως το 1821.
            Πήρε στα χέρια του την πρώτη σελίδα, καθάρισε τα γυαλιά του με την χαρτοπετσέτα που ήταν κάτω από το φλιτζάνι του καφέ, κι άρχισε να διαβάζει:
            «Στις ΗΠΑ, πριν αρχίσουν οι εκδηλώσεις για τα εξήντα χρόνια από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαινιάστηκε στην Ουάσιγκτον, δίπλα στον οβελίσκο του Μνημείου του Τζωρτζ Ουάσιγκτον και απέναντι από το Εθνικό Μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα υπέροχο Μνημείο του Β΄ΠΠ. Το μνημείο αυτό έχει τη μορφή δύο οβάλ ανοιχτών χώρων με σιντριβάνια. Επάνω στην πύλη του ενός χώρου υπάρχει η λέξη «ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ» και στου άλλου «ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ». Η κύρια επιγραφή γράφει «ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1941-45». Όπως διδάσκονται εξάλλου εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες.
            Ο πόλεμος όμως δεν άρχισε το ¨41, αλλά πολύ νωρίτερα! Για την Ευρώπη π.χ. το 1939, με τον ταυτόχρονο διαμελισμό της Πολωνίας από τους Γερμανούς και τους Σοβιετικούς, και για την Κίνα ακόμη πιο νωρίς, το 1931, με την ιαπωνική επίθεση στην Ματζουρία.
Αν μάλιστα ληφθεί υπόψιν ότι σε κανένα σημείο του μνημείου δεν γίνεται αναφορά για τους συμμάχους των ΗΠΑ, σχηματίζεται η εντύπωση στον επισκέπτη, ότι ο πόλεμος διήρκησε από το 1941 -όταν εισήλθαν σε αυτόν οι ΗΠΑ- έως το 1945. Και πως οι ΗΠΑ κέρδισαν τον πόλεμο μόνες τους!
            Στην Πολωνία η επέτειος άρχισε με μια εντυπωσιακή τελετή, επικεντρώνοντας στην
απελευθέρωση του Άουσβιτς, στις 17 Ιανουαρίου του 1945, καθότι σήμερα το διαβόητο γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, ευρίσκεται επί πολωνικού εδάφους όπως αποφάσισαν οι Μεγάλες Δυνάμεις κατά τη διάσκεψη της Γιάλτας. Στην τελετή παρευρέθησαν οι πρόεδροι της Πολωνίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ισραήλ και ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου των Ρομά. 
            Κανείς ωστόσο από τους ομιλητές δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, ενώ ελευθερωνόταν το Άουσβιτς τον Ιανουάριο του ¨45, άλλα, πρώην ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, χρησιμοποιούνταν από τους Σοβιετικούς για την κάθειρξη ενός νέου κύματος κρατουμένων.  Κανείς δημοσιογράφος δεν σχολίασε ότι, στην Πολωνία, δεν ήταν μόνο τα SS των Ναζί που χρησιμοποίησαν στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και οι Σοβιετικοί.
            Στη Μόσχα, ο Πούτιν έκανε τον οικοδεσπότη σε πενήντα αρχηγούς κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Τζώρτζ Μπους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποτίοντας τιμές στα τεράστια επιτεύγματα των σοβιετικών στρατιών, στάθηκε, λες και δεν υπήρξε ποτέ «ψυχρός πόλεμος» ανάμεσα στις δύο χώρες, στο ίδιο σημείο που ο Ιωσήφ Στάλιν είχε ηγηθεί της επινίκιας παρέλασης της Κόκκινης Πλατείας εξήντα χρόνια πριν και έδωσε το σήμα για συνέχιση των εκδηλώσεων μπροστά σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες που κρατούσαν ανθοστόλιστα πορτρέτα του «Μεγάλου Στάλιν». Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμμετέχοντας σε ένα πολιτικό παιχνίδι, αποδέχθηκαν ότι ο «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος» ήταν ένα ρωσικό συνώνυμο για τον Β΄ΠΠ, λες και ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος δεν είχε παρελθόν!
            Στη Βρετανία η επέτειος είχε ψυχαγωγικό κυρίως χαρακτήρα με ομιλίες και μουσικές εκδηλώσεις. Από ιστορικής όμως πλευράς παρουσίαζε κάποια προφανή …ελαττώματα. Εκτός από τη σύντομη εμφάνιση κάποιων σαλπιγκτών του στρατού των Ινδιών και μιας χορευτικής ομάδας ντυμένης με αμερικανικές στολές, αγνοήθηκαν παντελώς οι σύμμαχοι της Βρετανίας στον πόλεμο. Δεν υπήρχε ίχνος Καναδών, Αυστραλών, Νεοζηλανδών, Νοτιοαφρικανών και πολλών άλλων μεταξύ των οποίων και ημών, των οποίων η συμμετοχή τους στον πόλεμο υπήρξε μεγίστη».
Ο Δημήτρης ή Τζίμης ή Μήτσος ή Μήτρος ή Τάκης, χάιδεψε προβληματισμένος το γκριζαρισμένο γενάκι του, που κάλυπτε επιδέξια κάποιες ατέλειες που έσκαψε το πέρασμα του χρόνου!
-            Υπάρχει μια ‘’δυτική άποψη’’ εμπνευσμένη από το Δυτικό Μέτωπο και μία ‘’σοβιετική άποψη’’  εμπνευσμένη από το Ανατολικό Μέτωπο, σκέφτηκε, αηδιασμένος από την υποκρισία και την προσβολή των πολιτικών, απέναντι σε ήρωες κι εκατομμύρια νεκρούς.
-            Πολιτικές σκοπιμότητες, σχολίασε μεγαλοφώνως! Αλλοίωση της ιστορίας μέσω των επετείων! Ποιος να ξέρει τι …καλό μαγειρεύει για την επέτειο του ¨21 η δική μας επιτροπή, τώρα που αποδεχθήκαμε συνδιαχείριση με Τούρκους στο Αιγαίο!!!
Ύστερα, άρπαξε βιαστικά από το τραπέζι και τη δεύτερη σελίδα με την επιτροπή. Κι εξαφανίστηκε προβληματισμένος πίσω από μια πόρτα, στο βάθος του διαδρόμου!  

Γιάννης Β. Δεβελέγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου