Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ


         
Οκτώβριος 2040! Παραμονή της επετείου του ΟΧΙ! Ο ασπρομάλλης βιβλιοθηκάριος, άνοιξε με επιμέλεια το τελευταίο από τα χαρτοκιβώτια με τις δωρεές των πολιτών, που υπάκουσαν στο κάλεσμα του Δημάρχου για τον εμπλουτισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ξεσκόνισε ένα προς ένα τα παλιά βιβλία κι έπειτα κάθισε στο μικρό γραφειάκι της αποθήκης για να τα καταγράψει. Ο Τελευταίος Πειρασμός του Νίκου Καζαντζάκη… το Άρωμα του Ονείρου του Τομ Ρόμπινς…Ηπειρώτες Λυρικοί του Βασίλη Κραψίτη… συνέχισε την καταγραφή, ώσπου το χέρι του ανέσυρε ένα δερματόδετο ημερολόγιο με χαραγμένο για όνομα το:¨Ένας Έλληνας¨. 

          «Αυτό από που να ξέπεσε;», αναρωτήθηκε ο γέρος. Ανακάθισε όλος περιέργεια στην περιστρεφόμενη καρέκλα του γραφείου του και βάλθηκε να το ξεφυλλίσει. Ο αντίχειράς του σκάλωσε στη σελίδα 271. Γραφή έντονη και σταθερή:

          «Κυριακή, 25 Οκτ. 2015. Ιστορική μέρα η σημερινή. Η Βουλή ύστερα από πολύμηνη συνεργασία των κομμάτων και διαβούλευση με τους πολίτες, συμφώνησε ομόφωνα:

          Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 180. Την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό. Την άμεση αναίρεση όλων των φορολογικών και λοιπών προνομίων των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής. Τη μείωση των αποδοχών τους στο πενήντα τοις εκατό. Την παρακράτηση μεγάλου μέρους  των επιδοτήσεων προς τα κόμματα, ώστε να αποπληρωθούν τα χρέη τους προς τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.  Τη διερεύνηση σε βάθος όλων των πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων των τελευταίων σαράντα χρόνων, καθώς και τον λογιστικό έλεγχο στις οικονομικές διαχειρίσεις  των κομμάτων από την ημέρα που ιδρύθηκαν…


          Τη συγκρότηση διακομματικών επιτροπών πλαισιωμένων με διακεκριμένους επιστήμονες, για την χάραξη πάγιας, σταθερής και απαρέγκλιτης εθνικής στρατηγικής και τον προσδιορισμών των στόχων και των επιδιώξεων στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της παιδείας, της υγείας και της ασφάλειας. 

          Επιπλέον, δεσμεύτηκε η κυβέρνηση να καταθέσει εντός διμήνου, αναπτυξιακό σχέδιο σε βάθος εικοσαετίας, τολμηρό αναπτυξιακό νόμο, δίκαιο και σταθερό φορολογικό νομοσχέδιο, εφαρμογή των προτάσεων της από το 1995  μελέτης της βουλής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, σχέδιο αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης…

          Τις απογευματινές ώρες σήμερα οι αρχηγοί των κομμάτων που έχουν εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο, συγκέντρωσαν τους ευρωβουλευτές τους στην αίθουσα της παλιάς Βουλής και τους έδωσαν συντονιστικές οδηγίες, για την υποστήριξη προς όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της αδιαπραγμάτευτης απαίτησης της ελληνικής πλευράς, για χάραξη και κυρίως χρηματοδότηση, κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα που η Ελλάδα το αντιμετωπίζει μόνη της και αβοήθητη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δεχόμενη πρώτη, όλες τις οδυνηρές οικονομικές, πολιτικές, υγειονομικές και πολιτισμικές συνέπειες».

          Αμήχανος ο γέρος, αναρωτήθηκε αν ονειρεύεται ή αν αυτά που διάβαζε αφορούσαν σε μιαν άλλη χώρα. Ήξερε πως αυτά που αναφέρονταν στο ημερολόγιο, που γράφηκε πριν είκοσι πέντε χρόνια, δεν έγιναν ποτέ. Πως έμειναν στα χαρτιά! Ωστόσο συνέχισε το διάβασμα προσπερνώντας γρήγορα μερικές σελίδες.
 

          Σελίδα 279:

          «Τετάρτη, 28 Οκτ. 2015. Πραγματικά μεγάλη μέρα η σημερινή. Ημέρα του ΌΧΙ! Φέτος σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, έγινε με τον τρόπο που αρμόζει, λαμπρός τριήμερος εορτασμός σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, για να τιμηθούν οι μεγάλοι νεκροί του έπους του ΄40. Η πολιτική ηγεσία μετά τις προχθεσινές εξελίξεις και τις αποφάσεις που έλαβε, μπορούσε πλέον να κοιτάζει στα μάτια τον λαό, χωρίς να ντρέπεται να κυκλοφορήσει στους δρόμους και χωρίς να φοβάται τις αποδοκιμασίες. Έτσι, όλοι μαζί, λαός και ηγεσία, με υψηλό εθνικό φρόνημα, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις στον Άγιο Δημήτριο, στα μνημεία των πεσόντων και στις παρελάσεις, με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια».
 

          
Οκτώβριος 2040! Παραμονή της επετείου του ΟΧΙ! Ο γέρος Βιβλιοθηκάριος έκλεισε συγκινημένος το ημερολόγιο. Το ξεσκόνισε προσεκτικά και το τοποθέτησε στις προθήκες με τα εκλεκτά εκθέματα για τους νέους. «Εκεί είναι η θέση του, εκεί, προς γνώση και συμμόρφωση!», μονολόγησε και γύρισε στο γραφειάκι του ικανοποιημένος.


Γιάννης Β. Δεβελέγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου