Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΠΙΘΗΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΟΤΡΕΛΟΣ


Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν η άμοιρη μάνα που είδε τα παιδιά της στη Χιροσίμα να τα αρπάζει και να τα διαμελίζει στη στιγμή το ωστικό κύμα ή αν το νέο παλικάρι που ούρλιαζε φριχτά στο Ναγκασάκι επειδή του είχε πέσει το δέρμα από τα εγκαύματα της πυρηνικής ακτινοβολίας ή ακόμα, αν αυτός που αγωνίζονταν να ανασάνει κάτω από τα ερείπια που άφησε πίσω του το «Enola Gay» για να εξαντλήσει στη συνέχεια το υπόλοιπο της ζωής του μέσα στον εφιάλτη της πυρηνικής λαίλαπας, ήταν λιγότερο ή περισσότερο δυστυχισμένοι από τα υπόλοιπα αθώα θύματα εκείνης της απίστευτης θηριωδίας!
            «Γιατί ο άνθρωπος συμπεριφέρεται σαν τέλειος ηλίθιος;», αναρωτιόταν πριν από μερικές δεκαετίες ο βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ, Αμερικανός βιολόγος Albert Szent-Gyorgyi στο βιβλίο του «Ο Τρελλός Πίθηκος». «Τώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου, υπάρχει η δυνατότητα να απολαύσει τη ζωή του, έχοντας κατανικήσει το κρύο την πείνα και την αρρώστια. Για πρώτη φορά μπορεί να ικανοποιήσει όλες του τις ανάγκες. Αντίστροφα, επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία, ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να εξολοθρεύσει τον ίδιο του τον εαυτό μ’ ένα μονάχα χτύπημα και να καταστήσει ακατοίκητο τον όμορφο μικρό του πλανήτη. Οι επιλογές του όμως σήμερα δείχνουν ότι ο άνθρωπος αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση, με το τρωγλοδυτικό ακόμη μυαλό του. Συμπεριφέρεται ως ένας τρελλός πίθηκος».
            Όλα ξεκίνησαν στην πραγματικότητα στις 16 Ιουλίου 1945, όταν δηλαδή έγινε στην έρημο του Νιού Μέξικο η έκρηξη της πρώτης ατομικής βόμβας. Έξι χρόνια πριν, ο διάσημος φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν υπέγραφε μια επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ, ζητώντας να πλήξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στην κατάλληλη στιγμή, τη ναζιστική Γερμανία με μια βόμβα εξαιρετικής ισχύος, βασισμένη στην αρχή της διασπάσεως του ατόμου. Ο Ρούσβελτ ωστόσο τον Απρίλιο του 1945 απεβίωσε και έτσι η μοίρα έλαχε στον επόμενο πρόεδρο Χάρρυ Τρούμαν, να αποφασίσει αν είναι ή δεν είναι θεμιτό, να χρησιμοποιηθεί η ατομική βόμβα για να επισπεύσει το τέλος του πολέμου.
            Για να βοηθηθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο μεγάλο αυτό δίλημμα που αναπόφευκτα θα είχε ηθικές, πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες, συγκροτήθηκαν δύο επιτροπές. Η πρώτη με πρόεδρο τον υπουργό των στρατιωτικών, με πολιτικό εκπρόσωπο του Τρούμαν, με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, προέδρους τεχνολογικών ινστιτούτων και τον πρύτανη του Χάρβαρντ. Η δεύτερη επιτροπή, ήταν καθαρά επιστημονική. Επιπλέον, συγκροτήθηκε μια αντιπροσωπία βιομηχάνων, επιφορτισμένη να κρατά ενημερωμένες τις δύο αυτές επιτροπές με τις τελευταίες εξελίξεις!
            Η πρώτη επιτροπή συνέστησε στον Τρούμαν να χρησιμοποιήσει οπωσδήποτε τη βόμβα εναντίον της Ιαπωνίας, και μάλιστα όχι εναντίον ενός στρατιωτικού στόχου, αλλά εναντίον ενός στόχου εξαιρετικά ευαίσθητου στα αποτελέσματα της εκρήξεως. Μιας πόλεως δηλαδή, από αυτές που δεν είχαν ακόμα ισοπεδωθεί από τις συμβατικές αεροπορικές επιδρομές! Η δεύτερη επιτροπή των επιστημόνων, καταδίκαζε αποφασιστικά τη χρησιμοποίηση της ατομικής βόμβας για τον τερματισμό της συρράξεως, αναφέροντας σε κάποιο σημείο ότι «…οποιαδήποτε ανάγκη στρατιωτικής φύσεως πρέπει να υποτάσσεται στις πολιτικές ευθύνες, δηλαδή στον τρομερό κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα ιστορικό προηγούμενο, του οποίου οι συνέπειες θα μπορούσαν να αποδειχθούν ανεξέλεγκτες για τις μέλλουσες γενεές»…
            Τη συνέχεια την γνωρίζουμε όλοι. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πήρε την απόφαση να χρησιμοποιηθεί η βόμβα στις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Η κατηγορηματικής σαφήνειας, κρυπτογραφημένη και αμετάκλητη διαταγή ανέφερε: «Ενεργήσατε όπως έχει προκαθορισθεί διά την 6 Αυγούστου»! Το ιστορικό προηγούμενο, δυστυχώς, είχε ήδη δημιουργηθεί!
            Αναμφίβολα, σήμερα η ανθρωπότητα ζει την πιο κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της. Μια πρωτόγνωρη ανατροπή των μέχρι τώρα ισορροπιών σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργεί ανησυχητική αστάθεια στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι και μια άκρως επικίνδυνη ρευστότητα. Απλώνοντας τον παγκόσμιο χάρτη, διαπιστώνει κανείς ότι σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο, απ’ άκρου εις άκρον, υπάρχουν διάσπαρτες χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, ικανές να εξαφανίσουν ολόκληρο τον πλανήτη - ένας θεός ξέρει πόσες φορές - και να τον καταντήσουν λόγω της ανθεκτικότητας τους στην πυρηνική ακτινοβολία, το «Βασίλειο της κατσαρίδας». Πυρηνικά διαθέτουν: Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ και η Βόρειος Κορέα. Επίσης υπάρχουν χώρες που φιλοξενούν πυρηνικές κεφαλές ξένων συμφερόντων, όπως είναι η Τουρκία, η Αυστραλία, ο Καναδάς κ.α.         
Εμπρηστικές δηλώσεις εκτοξεύονται τελευταία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Β. Κορέα, τις οποίες η διεθνής κοινότητα φαίνεται να τις εντάσσει σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού και πολιτικών σκοπιμοτήτων, κρατώντας στάση αναμονής για να εκμεταλλευτεί ενδεχομένως πιθανές ανακατατάξεις στις σφαίρες επιρροής. Παράλληλα δείχνει να έχει ξεχάσει τις περιπτώσεις εκείνες της περιόδου του ψυχρού πολέμου, όταν ο πυρηνικός συναγερμός και το «ατύχημα» έφτασαν μερικά μόλις χιλιοστά πάνω από το κόκκινο κουμπί και τον όλεθρο! 
-            «Θα δαμάσω σίγουρα και οριστικά με φωτιά, τον ψυχικά ανισόρροπο Αμερικανό ξεμωραμένο, δήλωσε ο Κιμ και συνέχισε: «Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ακατάλληλος για να διαθέτει το προνόμιο της ανώτατης ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων μιας χώρας, είναι σίγουρα ένας κακοποιός, ένας γκάνγκστερ που παίζει με τη φωτιά μάλλον, παρά ένας πολιτικός. Είναι ένα σκυλί που φοβάται και γαβγίζει δυνατότερα. Η Πιονγιάνγκ θα εξετάσει τα πιο σκληρά αντίμετρα στην ιστορία μετά την πιο θηριώδη κήρυξη πολέμου στην ιστορία που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ. Με έπεισε, αντί να με τρομάξει ή να με σταματήσει, ότι ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι ο σωστός και είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσω μέχρις εσχάτων»!
-            «Ο Κιμ Γιογκ Ουν της Βόρειας Κορέας, ο οποίος είναι προφανώς ένας τρελός που δεν τον πειράζει να λιμοκτονεί ή να σκοτώνει το λαό του, θα δοκιμαστεί όπως ποτέ άλλοτε, δήλωσε ο Ντόναλντ σε σχετικό tweet. Και προσέθεσε: Οι ΗΠΑ θα αναγκασθούν να καταστρέψουν τελείως τη Βόρεια Κορέα. Ο Κιμ Γιογκ Ουν είναι ένας άνθρωπος πύραυλος ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή αυτοκτονίας. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για τη δευτερεύουσα επιλογή, που δεν είναι αυτή που προτιμούμε, αλλά αν ακολουθήσουμε αυτή την επιλογή, θα είναι καταστροφική για τη Βόρεια Κορέα. Αυτή, είναι η στρατιωτική επιλογή»!
-            Μόνον μια κατάληξη μπορεί να έχει ένας τέτοιος πόλεμος. Την ήττα της Βόρειας Κορέας. Αλλά με τι τίμημα; διερωτάται Αμερικανός αξιωματούχος.
            Ο «Τρελλός Πίθηκος» στις μέρες μας, τουλάχιστον όπως παρουσιάζεται στις οθόνες των τηλεοράσεων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι «μισότρελος»! Κι αυτό είναι πολύ χειρότερο, γιατί τον τρελό τον αναγνωρίζεις εύκολα και εξ αρχής και τον απομονώνεις, ενώ τον μισότρελο κάποιες φορές τον αναγνωρίζεις όταν είναι ήδη πολύ αργά. Ας ευχηθούμε αυτή τη φορά να αποφύγει η ανθρωπότητα το …ιστορικό προηγούμενο, καθότι είναι βέβαιο πως το ιστορικό επόμενο, θα σηματοδοτήσει το τέλος του γαλάζιου πλανήτη!

Γιάννης Β. Δεβελέγκας