Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΦΥΓΑΔΕΣ


           «Αγαπητοί μου φίλοι, η πόλη σας βομβαρδίζεται», ακούστηκε να λέει σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο φιλοξενούμενος διακεκριμένος καλλιτέχνης, σε μια συζήτηση για τον θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. «Βομβαρδίζεται με πολιτισμό φυσικά», διευκρίνισε, περιγράφοντας με θαυμασμό όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στις αίθουσες, στους υπαίθριους χώρους και στους δρόμους της πόλης μας.
           Μπορεί για τους περαστικούς από την πόλη μας, διάσημους και μη, η έντονη πολιτιστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα να προξενεί κατάπληξη και θαυμασμό, ωστόσο για τους κατοίκους των Ιωαννίνων είναι κάτι το συνηθισμένο. Κι αυτό, γιατί παραδοσιακά οι Δημοτικές αρχές, το Πανεπιστήμιο, η Εκκλησία, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, τα Σχολεία και τόσοι άλλοι φορείς, αγωνίζονται με πάθος για τη διατήρηση της ιδιαιτερότητας και της πολυμορφικότητας του πολιτισμού μας ενώ παράλληλα φροντίζουν να ανοίγονται νέοι ορίζοντες, επενδύοντας στην καλλιέργεια των νέων, που αποτελούν τη συνέχεια και την ελπίδα μας.
          Αυτές τις μέρες είχα την τύχη, να παρακολουθήσω από κοντά, όλα τα στάδια προετοιμασίας και εκτέλεσης ενός παιδικού μιούζικαλ ιδιαιτέρων απαιτήσεων. Έπρεπε όλοι οι συντελεστές να δοκιμάσουν και να ξεπεράσουν τα όριά τους αφού το έργο συνεδύαζε  υποκριτική, κίνηση, μπαλέτο, χορωδία, μουσική και κλασικό τραγούδι, εκτελεσμένα από μικρά παιδάκια του Δημοτικού Σχολείου που πλαισιώθηκαν από νεαρούς καλλιτέχνες της junior όπερας του «Τσακάλωφ».
          Στην αρχή, θα πρέπει να ομολογήσω πως ήμουν ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος και δεν συμμεριζόμουν την αισιοδοξία του Διευθυντή του 5ου Δημοτικού Σχολείου και της Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Τσακάλωφ που πήραν αυτήν την πρωτοβουλία. Όσο όμως γνώριζα καλύτερα τους συντελεστές και τους πρωταγωνιστές του έργου, δηλαδή τους δασκάλους, τα παιδιά και τους μικρούς και νεαρούς καλλιτέχνες του Τσακάλωφ, τόσο μου δημιουργείτο η πεποίθηση πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό. Ωστόσο, στο τέλος  αυτοί με διαψεύσανε! Το αποτέλεσμα δεν ήταν απλώς εξαιρετικό, ήταν κάτι το μαγευτικό. Ήταν πράγματι συγκλονιστικό!
          Ο τίτλος του μιούζικαλ;  «Οι μικροί φυγάδες» των Παπαδάκη – Μουζακίτη. Δύο εξαίρετων καλλιτεχνών που παραχώρησαν τα αποκλειστικά δικαιώματα του έργου για την Ελλάδα ( Έχει παιχθεί από μεγάλους παραγωγούς στο εξωτερικό) στην πρόεδρο του «Τσακάλωφ» την κα Ασπασία Ζέρβα.    
          Οι μικροί φυγάδες είναι ένα παραμύθι! Ένα παραμύθι με ονοματεπώνυμο. Το ονοματεπώνυμο του καθενός μας, μικρού και μεγάλου. Κι αυτό γιατί διαβάζοντάς το ο καθείς, αναγνωρίζει στους τέσσερις μικρούς πρωταγωνιστές του τον εαυτό του, να ξεπερνά τους σκοπέλους και τις προκλήσεις της ζωής.
          Είναι μια συναρπαστική περιπέτεια φυγής τεσσάρων μικρών παιδιών, προς την αναζήτηση του αγνώστου και του διαφορετικού, που στο τέλος γίνεται αιτία και αφορμή να εκτιμήσουν οι άδολες αυτές ψυχούλες τις πατρογονικές αξίες, την ασφάλεια και τη σιγουριά της οικίας και κατ΄ επέκταση της πατρίδας. Μια περιπέτεια, που όμως, δεν οδηγείται στο αίσιο τέλος και στη λύτρωση των πρωταγωνιστών της ύστερα από την παρέμβαση κάποιας καλής νεράιδας ή με το χτύπημα ενός μαγικού ραβδιού, αλλά με τη δύναμη του χαρακτήρα, με τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, τον αλτρουισμό, τη φιλία και εν τέλει με την ανακάλυψη εκείνων των αστείρευτων δυνάμεων που περιμένουν μέσα μας υπομονετικά, για να εκδηλωθούν εκείνη τη στιγμή που θα χρειαστεί να υπερβούμε τα όριά μας. 
          Και επιτέλους έφτασε η μεγάλη στιγμή να ανεβεί η παράσταση μπροστά στο κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα. Παρά τις επιτυχημένες  πρόβες τα Σαββατοκύριακα που προηγήθηκαν, η αγωνία και το άγχος του Διευθυντή του Σχολείου, της διευθύντριας της χορωδίας και της υπεύθυνης της μουσικής διδασκαλίας, της σκηνοθέτιδας, της νεαρής σοπράνο και τενόρου του Τσακάλωφ και του τεχνικού της κονσόλας του ήχου, δεν μπορούσαν να κρυφτούν. Μόνο τα παιδιά της χορωδίας, του μπαλέτου και οι τέσσερις μικροί πρωταγωνιστές έδειχναν να χαίρονται και να απολαμβάνουν το γεγονός χωρίς άγχος. Και βέβαια μαζί τους, η εμπειρότατη πρόεδρος του «Τσακάλωφ» που φαινόταν να διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης, έχοντας εμπιστοσύνη σε όλους τους συντελεστές του έργου. Η ίδια μάλιστα, καταχειροκροτήθηκε όταν κατά την εναρκτήρια σύντομη ομιλία της, απευθυνόμενη προς τους γονείς και ιδιαίτερα στις μητέρες, ανέφερε: «Τα παιδιά μετά την δύσκολη γέννα, χρειάζονται σωστή ανατροφή και παιδεία»!
          Το τι ακολούθησε αμέσως μετά το τέλος της παράστασης δεν περιγράφεται. Οι θεατές που κατά την διάρκειά της, παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι ένα θέαμα που ποτέ ξανά δεν είχε παρουσιαστεί στην πόλη μας και ίσως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, ξέσπασαν αυθόρμητα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα και ζητωκραυγές. «Είναι κρίμα αυτή η παράσταση να μην παιχθεί σε μεγάλες αίθουσες» μου εκμυστηρεύτηκε ο Διευθυντής του Σχολείου στο τέλος, όταν μετά από πολύ ώρα ο κόσμος άρχισε κατενθουσιασμένος να αποχωρεί. Γιατί όχι, του απάντησα και δανείστηκα τα λόγια του εκλεκτού μας επισκέπτη: «Τα Γιάννενα βομβαρδίζονται από πολιτισμό όλον τον χρόνο»! Κι ένας ηλικιωμένος κύριος που άκουγε τον διάλογο προσέθεσε: «Μόνο στα Γιάννενα συμβαίνουν αυτά τα πράγματα»!
         Η Ήπειρος ανέπτυξε από την αρχαιότητα ως και σήμερα, έναν από τους σπουδαιότερους πολιτισμικούς και πολιτιστικούς πλούτους. Εδώ βρίσκονται οι ρίζες του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Εδώ τροφοδοτείται με απαράμιλλη πολυμορφία ένα τεράστιο πολιτισμικό κεφάλαιο που μπορεί να ενώσει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Η πόλη μας αξίζει μετά την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα να κερδίσει τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, για το 2021. Ορισμένες ελλείψεις που παρουσιάζονται σε σύγχρονες κτιριακές υποδομές θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν.
         Αυτός ο τίτλος έχει έναν θετικότατο κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό αντίκτυπο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις και την επιρροή που διαθέτουμε ώστε ξεπερνώντας τους εαυτούς μας, όπως οι «Μικροί Φυγάδες», να υπερισχύσουμε του ανταγωνισμού και να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την αυστηρότατη διαδικασία της αξιολόγησης, αποδίδοντας στην πόλη μας την τιμή που της αξίζει.

Γιάννης Β. Δεβελέγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου