Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Σε ένα παραμεθόριο χωριό της Ελλάδας, οι ηλικιωμένοι γονείς του Βάκη δεν είχαν κλείσει μάτι όλη τη νύχτα. Τους είχε καταλάβει από νωρίς το απόγευμα της προηγουμένης, μια απροσδιόριστη ανησυχία. Ένα κακό προαίσθημα...  
Λίγο νωρίτερα κάπου στην Βόρεια Ευρώπη:
Ο Βάκης, o εμπειρότατος ρεπόρτερ της εφημερίδας ΚΡΑΧ των Αθηνών, κοίταξε με δυσφορία το κινητό του… Ιανουάριος του 2027, δυόμιση η ώρα ξημερώματα… Τσαλάκωσε το άδειο κυπελάκι του καφέ που κρατούσε στο αριστερό του χέρι, και το πέταξε βαριεστημένα σε έναν από τους έξτρα κάδους των απορριμμάτων που είχαν τοποθετήσει οι υπηρεσίες καθαριότητας στην αίθουσα των ξένων ανταποκριτών. Ύστερα, κοίταξε για μια ακόμη φορά τις οθόνες του κλειστού κυκλώματος, που έδιναν - εδώ και δεκαεπτά συνεχόμενες ώρες - εικόνα από την έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης, για το ελληνικό ζήτημα.
Ο Βάκης, δεν συμμεριζόταν τον ενθουσιασμό των νεότερων συναδέλφων του,  για επιτυχή έκβαση της συσκέψεως και για τη διαγραφή του χρέους. Είχε παρακολουθήσει από κοντά το φιάσκο των διαπραγματεύσεων του 2015 και περίμενε τα χειρότερα. Εδώ και πέντε μήνες η νέα κυβέρνηση, «για πρώτη φορά Αριστερότερα», διαπραγματευόταν πολύ σκληρά με τα κουαρτέτα για να πετύχει μια ρεαλιστική συμφωνία και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Ωστόσο, η επιμονή του πρωθυπουργού και των υπουργών που τον συνόδευαν, να φορούν αντί για κοστούμι και γραβάτα, σκούρες μπλε φόρμες εργασίας, είχαν εξοργίσει τον πρόεδρο της Κομισιόν και τους ηγέτες των κρατών της ευρωζώνης.  
Οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούσαν να είναι αρνητικοί και δεν φαινόταν σημάδια ανάκαμψης. Οι μεγαλύτεροι οικονομολόγοι και ο διεθνής τύπος, προέβλεπαν ότι το έκτο μνημόνιο θα ήταν αναπόφευκτο. 
Ξαφνικά παρατηρήθηκε μια έντονη κινητικότητα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός βγήκε στον προθάλαμο της αίθουσας, με δύο έρπητες στα χείλη, και έκανε δηλώσεις:
-            Η σημερινή ημέρα, είπε, είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της Ελλάδας… Υπογράφηκε μια τίμια συμφωνία για το χρέος, μετά από έναν έντιμο συμβιβασμό με τα κουαρτέτα και τους εταίρους μας... ένα πρόγραμμα γέφυρα…!
Λίγο αργότερα κάπου στην Βόρεια Ελλάδα:
-            Μπαμπά, ο Βάκης είμαι, σε παίρνω από την εφημερίδα. Έχω εξασφαλίσει κατ΄ εξαίρεση για εσένα και τη μαμά, ειδική άδεια για  έξοδο από τη χώρα. Τα τακτοποίησε όλα ο μεγαλοεκδότης μου. Δεν ξέρω αν το μάθατε, αλλά για να πάρουμε το δάνειο, ψηφίστηκε με τα προαπαιτούμενα νόμος που απαγορεύει την έξοδο από την χώρα σε όλους τους συνταξιούχους. Για να διαγραφούν, λέει, τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, εγκρίθηκε ως ισοδύναμο να μπούνε όλοι οι συνταξιούχοι υποχρεωτικά σε ειδικές κοιτίδες κρυογενετικής, για τα επόμενα τριάντα χρόνια. 
-            Το ξέρω παιδάκι μου, το ακούσαμε από τον Αυτιά στην τηλεόραση, αλλά αποφασίσαμε με τη μάνα σου να μπούμε στο πρόγραμμα και να παγώσουμε. Δεν θα προδώσουμε τώρα στα γεράματα την προοδευτική μας ιδεολογία. Αν είχαν ακούσει οι Έλληνες το 2015, την αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ και τον Βαρουφάκη, δεν θα είχαμε φτάσει σήμερα σ΄ αυτό εδώ το χάλι. Ύστερα, άρεσαν πολύ στην μητέρα σου τα ωραία λόγια που είπε ο πρωθυπουργός μας. Πως δηλαδή, με τη μέθοδο αυτή της κρυογενετικής που θα παγώσουμε μέσα στο άζωτο και θα ξαναζωντανέψουμε μετά τριάντα χρόνια, «θα έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα για να μπούμε στην κατάψυξη, αλλά ταυτόχρονα και ένα μεγάλο άλμα για την κατάκτηση της αθανασίας»! Έχουνε λέει έτοιμα και ειδικά επεξεργασμένα βλαστοκύτταρα, που θα μας ξανακάνουν νέους. 
-           Πατέρα αυτά είναι παραμύθια. Σας κοροϊδεύουν! 
-            Μα τι λες γιε μου, τόσα και τόσα χρόνια που εμπιστευόμαστε τους πολιτικούς, δεν πάθαμε και τίποτε κακό. Νομίζεις ότι θα σπούδαζες δημοσιογραφία, αν δεν έπαιρνε η μπιρμπιλομάτα η μάνα σου επίδομα τυφλότητας με την παρέμβαση του βουλευτή μας ή πως θα διοριζόμουνα εγώ κηπουρός στο ΙΚΑ ενώ το κτίριο δεν είχε ούτε γλάστρα, αν δεν τα τακτοποιούσε όλα το κόμμα; Έτσι τυχαία νομίζεις πως πέρασες στα σεμινάρια του ΔΝΤ και έγινες περιζήτητος πολιτικός αναλυτής; 
-            Ύστερα παιδί μου, μας διαβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός υγείας, πως αν μπούμε στην κατάψυξη, θα ξυπνήσουμε φρέσκοι και ωραίοι μετά από τριάντα χρόνια. Άσε που θα μας δώσουν αναδρομικά όλες τις συντάξεις μας, για όσο χρόνο θα είμαστε στον πάγο. 
-            Φαντάζεσαι χαρά που έχουμε να κάνουμε παιδί μου όταν θα ξεπαγώσουμε; Θα κοιμηθούμε προλετάριοι και θα ξυπνήσουμε μπουρζουαζία!

Αδιόρθωτε Νεοέλληνα!!!

Γιάννης Β Δεβελέγκας

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου