Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ

         

 Το Παλαιοχώρι (Τοπική κοινότητα Σκούπας) Άρτας, κάθε χρόνο τέτοια εποχή και για μια βδομάδα, μετατρέπεται σε ένα μικρό καλλιτεχνικό χωριό, όπου καταξιωμένοι καλλιτέχνες συναντώνται για να αποθέσουν πάνω στο υπέροχο ανάγλυφο των Τζουμέρκων, την δική τους ιδιαίτερη πολιτιστική δημιουργία.

Η αιτία, είναι ένα μοναδικό σε έμπνευση φεστιβάλ, που υλοποιείται με πρωτοβουλία του ζεύγους Ηλία και Ρίτας Νάστου και φιλοξενείται στη σκηνή του Αραχθείου Θεάτρου. Ένα μικρό υπαίθριο πέτρινο θέατρο, που αποτελεί μια κομψή εμπνευσμένη ανθρώπινη παρέμβαση, στο απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο που το περιβάλλει.  

            Ένα 
ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, μια ελεγεία πέρα απ΄ το χρόνο, συνοδεύουν την φετινή εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στο θρήνο για το χαμένο γεφύρι της Πλάκας «Ο θρήνος του Πρωτομάστορα- ένας θρύλος, μια σιωπή (1866-2015)».

Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα τυχερό που παρευρέθηκα την περασμένη Παρασκευή στην εναρκτήρια παράσταση. Μια παράσταση, που προσέδωσε ωστόσο μια μικρή νότα αισιοδοξίας αναφορικά με την γρήγορη αποκατάσταση του γεφυριού. Ένα γκαλά, το οποίο περιελάμβανε άριες και ντουέτα από όπερες, οπερέτες και μιούζικαλ. Συνθέσεις που αποδόθηκαν άψογα τεχνικά, από την Ηπειρώτικη Όπερα Τσακάλωφ Ιωαννίνων, με την ευγενική συμμετοχή δύο εξαίρετων λυρικών καλλιτεχνών. Της υψιφώνου Κατερίνας Αποστολοπούλου και της μεσοφώνου Τζένης Χατζηδήμου, που ταξίδεψαν γι αυτό το σκοπό από τον Βόλο και την Αθήνα. Την δεκαμελή συμφωνική ορχήστρα, διηύθυνε ο μαέστρος και συνθέτης κ. Γιώργος Χλίτσιος.

Την έναρξη του προγράμματος κήρυξε η κα Ρίτα Νάστου. Χαιρετισμό απηύθυναν προς το κοινό, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών κ. Χρήστος Λαναράς που επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας κοινού μετώπου όλων των Ηπειρωτών και από κάθε μετερίζι για την αναστήλωση του γεφυριού της πλάκας, καθώς και η πρόεδρος του «Τσακάλωφ» κα Ασπασία Ζέρβα η οποία με έναν φλογερό λόγο ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους που προέβησαν σε παρατεταμένα και αυθόρμητα χειροκροτήματα.  

Οι θεατές από τη μεριά τους ανταποκρίθηκαν θετικά, παρότι δεν ήταν στο σύνολό τους μυημένοι σε αυτού του είδους τα μουσικά ακούσματα. Επέδειξαν εντυπωσιακή κριτική ικανότητα απέναντι στο υψηλό αισθητικό επίπεδο και την ερμηνευτική δεινότητα των καλλιτεχνών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι προς το μέσον της παραστάσεως, ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο συνοδευόμενο από αστραπές, πλησίασε απειλητικά πάνω από τον χώρο του θεάτρου και άρχισε να ρίχνει προειδοποιητικές σταγόνες βροχής. Ωστόσο, ούτε οι θεατές έδειχναν προθυμία να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους ούτε οι μουσικοί διάθεση να διακόψουν το πρόγραμμά τους. Σε αυτό συνετέλεσε και η δυναμική παρέμβαση της κας Ζέρβα, η οποία ενθάρρυνε τους καλλιτέχνες λέγοντας πως «Το νερό είναι ευλογία»! Και τότε η φύση συνεργάστηκε, το σύννεφο με μιας άλλαξε πορεία και η παράσταση ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

-        Αυτός είναι καλός οιωνός, μουρμούρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών.

Μακάρι να πάνε ως το τέλος όλα καλά και να έχουμε αυτή τη φορά δυναμική παρέμβαση της πολιτείας ώστε να αποκατασταθεί σύντομα το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας και να εκπονηθεί – χρηματοδοτηθεί, πρόγραμμα προστασίας όλων των πέτρινων γεφυριών και των ιστορικών μνημείων της Ηπείρου. Τις καταστροφές δεν ωφελεί να τις ξορκίζουμε, αλλά θα πρέπει να μεριμνούμε για την πρόληψή τους πολύ πριν αυτές εκδηλωθούν.  

Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως: «Το νερό είναι ευλογία»! Δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα αυτά που δημιουργούν τα προβλήματα, αλλά ο δικός μας εφησυχασμός και η αδιαφορία μας. Και βέβαια, η έλλειψη παιδείας, φροντίδας και σεβασμού προς το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Γιάννης Β. Δεβελέγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου