Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ…


        
    «Δεν είμαι επαίτης… δε θα γίνω ζητιάνος… δεν θα με καταντήσετε ζήτουλα… » φώναξε με όλη του τη δύναμη ο Πολύδωρος την ώρα που ο συρμός απομακρυνόταν με εκκωφαντικό θόρυβο από τη στάση ΘΗΣΕΙΟ του Ηλεκτρικού. Ύστερα, κοίταξε ένοχα γύρω του για να βεβαιωθεί ότι δεν τον άκουσε κανένας και κάθισε σε ένα παγκάκι αναμονής. 

          Ο Πολύδωρος, διορισμένος δάσκαλος στην Ήπειρο, κέρδισε πριν μερικούς μήνες την ευλογία του θεού και απέκτησε δίδυμα κοριτσάκια. Μαζί με αυτά, απέκτησε και την ιδιότητα του πολύτεκνου αφού έφτασαν με τη γυναίκα του τη Ματίνα, τα τέσσερα παιδιά.  Δασκάλα κι αυτή, καταγόμενη από ένα νησί του Αιγαίου, δέχτηκε με ικανοποίηση τον διορισμό της σε σχολείο στη μεθόριο. Εκεί γνωρίστηκαν με τον Πολύδωρο και αν και δεν είχαν κανένα δικό τους άνθρωπο κοντά να τους βοηθήσει, μεγάλωναν με στοργή και αγάπη τα δυο τους παιδιά και πρόσφατα τα τέσσερα! 

          -        Τώρα που θα κατέβεις στην μάνα σου στην Αθήνα, να ρωτήσεις για τα προνόμια των πολυτέκνων, τον παρότρυνε η Ματίνα. Έχουμε Δημοκρατία στην Ελλάδα και είμαι σίγουρη πως η πολιτεία σέβεται το Σύνταγμα που γράφει πως οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος. Καλά είναι να ξέρουμε ποια προνόμια έχουν οι πολύτεκνοι, γιατί τα παιδιά σήμερα έχουν μεγάλες ανάγκες και απαιτήσεις. 

          Δυο μέρες αργότερα ο Πολύδωρος ανέβαινε τα σκαλιά της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος στην πλατεία Κουμουνδούρου στην Αθήνα, κρατώντας στο χέρι του από δυο φωτογραφίες και το πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως. Γράφτηκε, πήρε την πολυτεκνική ταυτότητα, ενημερώθηκε για την ανύπαρκτη φροντίδα του Κράτους προς την ελληνική πολύτεκνη οικογένεια και του δώσανε και δύο κουπόνια, για να παραλάβει από μια αποθήκη που βρισκόταν στην απέναντι πλευρά του δρόμου, κάποια τρόφιμα που έτυχε εκείνη την ημέρα να μοιράζονται στους πολύτεκνους. Σαν έφτασε εκεί, αντίκρισε μια άθλια κατάσταση πέρα από κάθε φαντασία. Περισσότεροι από διακόσιοι εξοργισμένοι νοματαίοι, εξαθλιωμένοι άνθρωποι, ήταν συνωστισμένοι μπροστά σε μια βρόμικη πόρτα και περίμεναν ταπεινωμένοι να παραλάβουν μερικά χαρτοκιβώτια με ζυμαρικά. Απογοητευμένος και εξοργισμένος ο Πολύδωρος έδωσε τα κουπόνια του σε μια φτωχή νεαρή γύφτισσα που περιστοιχιζόταν από πεντέξι κουτσούβελα και κίνησε για το σταθμό του Ηλεκτρικού στο ΘΗΣΕΙΟ. Έφτασε εκεί καθυστερημένος, την ώρα που ξεκινούσε ο συρμός για την επόμενη στάση. Τότε, ήταν που του δημιουργήθηκε η ακατάσχετη επιθυμία να φωνάξει με όλη του τη δύναμη… δεν είμαι ζήτουλας! 

          Κοίταξε αποκαμωμένος τον φωτεινό πίνακα του Σταθμού που ενημέρωνε ότι ο επόμενος συρμός θα πέρναγε σε είκοσι λεπτά. Έτσι, για να περάσει η ώρα και να καταλαγιάσει  ο θυμός του, τράβηξε από την τσέπη του ένα έντυπο, που είχε πάρει νωρίτερα από μια θυρίδα στην είσοδο του κτιρίου της Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων και άρχισε να το ξεφυλλίζει. 

          Στις πρώτες σελίδες φιγουράριζε με έντονη διαγράμμιση ο τίτλος: «Βασικά σημεία του Πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος, 1993», « Η Ελλάδα σε κατάσταση εθνικού κινδύνου» και πιο κάτω : Δημογραφικές επιπτώσεις: Οι πληθυσμιακές εξελίξεις επηρεάζουν ολόκληρο τον εθνικό οργανισμό και την κοινωνική συνοχή… Οι δημογραφικές διαφορές γειτονικών κρατών ή εθνοτήτων που συμβιούν στην ίδια χώρα, δημιουργούν προβλήματα με βαθμιαία επικράτηση των ισχυρότερων δημογραφικών δυνάμεων… Η δημογραφική εξασθένιση-γήρανση της κλασσικής Ελλάδος και του Βυζαντίου οδήγησε, σύμφωνα με έγκριτες μαρτυρίες, τον Ελ­ληνισμό σε υποταγή αιώνων και παρ' ολίγον σε ολοκληρωτικό αφα­νισμό… Η μείωση των γεννήσεων στην δεκαετία του '80 κατά την οποία ο δείκτης έπεσε από 2.09 παιδιά ανά γυναίκα το 1982 σε 1,4 το 1990, απειλεί πλέον σοβαρά την ανανέωση και διαιώνιση της ελληνικής μας φυλής… Τα πληθυσμιακά κενά που δημιουργούνται σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα (Νησιά, ορεινές περιοχές, κλπ) υπάρχει ο κίνδυνος να καλυφθούν από αλλοδαπούς (κυρίως Μουσουλμάνους) με εξαιρετικά δυσμενή απώτερα επακόλουθα... Στις ένοπλες δυνάμεις θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα λό­γω της μείωσης του αριθμού των στρατευσίμων… Τα προβλήματα του πληθυσμού πέραν από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που επιφέρουν γενικά, για τη χώρα μας ειδικά έχουν και άμεση σχέση με την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας ανεξαρτησία. 

          Και τι έκανε η πολιτεία από το 1993 ως τα τώρα; Ποια θεσμικά μέτρα έλαβε; Αναρωτήθηκε ο Πολύδωρος. Ποιος πίεσε τους πολιτικούς μας να αγνοήσουν αυτές τις βασικές εθνικές μας επιδιώξεις; Νομίζει η πολιτεία πως έβγαλε από πάνω της την υποχρέωση προς τους πολύτεκνους, παραχωρώντας κάποια πενιχρά επιδόματα και συντάξεις, ένα μεγάλο μέρος των οποίων (λόγω των περιοριστικών κριτηρίων) διοχετεύεται υπό μορφή ελεημοσύνη προς κοινωνικές ομάδες που το  ίδιο το πόρισμα θεωρεί ότι αποτελούν κίνδυνο για τη χώρα και που έχουν υψηλότατο δείκτη γεννητικότητας;  

          -        Ντροπή! Ακούστηκε να λέει ο Πολύδωρος. Έκανε μπάλα το πόρισμα και το πέταξε εκεί που ήδη το έχουν πετάξει αυτοί που το συνέταξαν. Στο καλάθι των αχρήστων! 

          Γύρισε στο σπίτι του ο Πολύδωρος αλλά δεν είπε τίποτε στην γυναίκα του και τα παιδιά για τους προβληματισμούς του. Μάλιστα τους ενημέρωσε για ένα σωρό χρήσιμες  εκδηλώσεις που γίνονται στην επαρχία απ τους Συλλόγους των Πολυτέκνων, όπως διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, βραβεύσεις μαθητών, εθελοντικές πρωτοβουλίες, αιμοδοσία, συναυλίες , κ.α. 

          Ωστόσο, η Ματίνα όπως και ο Πολύδωρος, δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν πως η κεντρική εξουσία αφενός είναι αγκυλωμένη σε αδικαιολόγητα συγκεντρωτικές πρακτικές και αφετέρου ακολουθεί μια ανελαστική πολιτική που επιβάλλεται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρουσιάζεται παντελώς αδύναμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζωτικότερο εθνικό μας ζήτημα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση του έθνους μας και επιπλέον, χρησιμοποιεί αφελέστατα την έννοια της μετανάστευσης, ως δημογραφικό εργαλείο. Με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν λαμβάνει ούτε τα στοιχειώδη θεσμικά μέτρα που θα ενθάρρυναν την αύξηση της γεννητικότητας, ούτε έχει την τόλμη να παραχωρήσει ουσιαστικές εξουσίες και αρμοδιότητες στην Εκκλησία τη Ελλάδος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι πιο κοντά στην ελληνική οικογένεια και μπορούν να προωθήσουν με μεγαλύτερη επιτυχία προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, για τη προστασία της μητέρας και του παιδιού, για την αντιμετώπιση των οικογενειακών βαρών, για την ενίσχυση της εκπαίδευ­σης, για την βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, κ.α.. 

          Η Ελλάδα είναι πολιτισμός, ο Ελληνισμός είναι συνείδηση, είναι παιδεία. Η ελληνική οικογένεια είναι ο πυρήνας που διαιωνίζει την Ελλάδα δια μέσου των αιώνων. Μέσα από αυτήν μεταφέρεται η παράδοση και ο πολιτισμός μας στις νέες γενιές. Και όπως είπε πρόσφατα η σπουδαία Ελληνίδα Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: « Η παιδεία είναι θέμα οικογενειακό. Το σχολείο, δίνει μόνο την εκπαίδευση».

          Η ελληνική πολύτεκνη οικογένεια είναι το υγιέστερο και δημιουργικότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Και είναι βέβαιο, πως η άμεση εφαρμογή μέτρων για την αύξηση του δείκτη γεννητικότητας, αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση του ελληνικού κράτους. 

Γιάννης Β. Δεβελέγκας

Πηγή: www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου