Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ποδοσφαιρικά Χρονικά!


        Ο κύριος Τζίμης, γνωστός και ως Βουτυροδάχτυλος, εργολάβος δημοσίων έργων και μεγαλομέτοχος ποδοσφαιρικού συλλόγου, ακούμπησε με αρχοντιά το γιγαντιαίο κουβανέζικο κοχίμπα στο κρυστάλλινο τασάκι και σήκωσε βαριεστημένα το κινητό τηλέφωνο που χτυπούσε δίπλα του επίμονα. Ο λογιστής που εκείνη την ώρα στεκόταν όρθιος στην άλλη άκρη του γραφείου, πάγωσε όταν ένοιωσε μετά το τηλεφώνημα το σκοτεινό βλέμμα του αφέντη του να τον διαπερνά. Ξεροκατάπιε και παρέμεινε σε στάση προσοχής. 

    -            Όλα καλά κύριε Τζίμη; Αποφάσισε τελικά να ρωτήσει.  

    -          Αύριο έχουμε αγώνα και πρέπει να τακτοποιήσω κάποιες λεπτομέρειες, αποκρίθηκε παγερά ο εργολάβος παρακάμπτοντας την ερώτηση του λογιστή. Και συνέχισε στον ίδιο τόνο. 

    -       Πρέπει να προλάβω να κόψω και μια επιταγή πενήντα εκατομμυρίων δραχμών. Βγαίνοντας, πες στη γραμματέα μου, να μου κλείσει θέση στην πρώτη πτήση για Αθήνα.   

    -           Κύριε Τζίμη, είναι πολλά τα λεφτά! Τόλμησε να ψελλίσει ο λογιστής.

    -            Αέρας είναι! Χαρτάκια! Μη φοβάσαι, δεν γίνονται ποτέ λογιστικοί έλεγχοι στο ποδόσφαιρο! Θα σου στείλω τα παραστατικά της «δωρεάς» προς την ομάδα, να τα περάσεις στην εφορία μαζί με τα άλλα που σου έχω δώσει την περασμένη βδομάδα. Υπολογίζω από αυτή την ιστορία να γλυτώσω φέτος από φόρους, γύρω στα δέκα με δεκαπέντε εκατομμυριάκια. Θα καλυφθούν και κάποιες ¨απρόβλεπτες¨ δαπάνες στον σύλλογο γιατί αυτή τη σεζόν θα ανέβουμε κατηγορία.   

         Αυτά συνέβησαν πριν είκοσι περίπου χρόνια. Ήταν, όπως λένε οι κακές οι γλώσσες, η χρονιά που η ομάδα του Βουτυροδάχτυλου, ανέβηκε με το «σπαθί» και την «αξία» της στην Α΄ εθνική.

            Αλήθεια;  Ψέματα; … Δεν ξέρω!

          Πέρασαν τα χρόνια και μπήκε η τρίτη μετά Χριστόν  χιλιετία με καλούς οιωνούς, διαψεύδοντας τους προφήτες και τους καταστροφολόγους, που προέβλεπαν ότι στις 1/1/2000, θα τρελαθούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, θα καταρρεύσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα ρουφήξουν οι μαύρες τρύπες τον πλανήτη, θα γεννηθεί ο αντίχριστος και άλλα τέτοια ευτράπελα. Έτσι λοιπόν, μέσα στο κλίμα ευφορίας που δημιουργήθηκε, δεν ήταν καθόλου δύσκολο να επικρατήσει ενθουσιασμός, όταν ο νεοδιόριστος υφυπουργός ο αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, κήρυξε ανένδοτο αγώνα κατά της διαφθοράς, της παρανομίας και της φοροδιαφυγής, καταγγέλλοντας δημόσια και χωρίς περιστροφές, τις ύποπτες παρεμβάσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου. Κι εκεί που όλα έδειχναν πως κάτι θα άλλαζε επιτέλους, παρενέβη ωσάν σε τραγωδία του Αισχύλου ο από μηχανής Θεός, για να δώσει λύση και να αποκατασταθεί η «ηθική» τάξη. 

          Όπως καταχωρήθηκε στα ψιλά των εφημερίδων της εποχής, ο ταλαίπωρος υφυπουργός κατά τη διάρκεια δείπνου με τον ιδιοκτήτη μεγάλης ΠΑΕ, κατάπιε τη γλώσσα του και από την επομένη, εύρισκε τα πάντα - όλα νόμιμα και φυσιολογικά.  

Αλήθεια; Ψέματα; … Δεν ξέρω!

          Πέρασαν από τότε κι άλλα χρόνια. Ωστόσο, οι λογιστικοί έλεγχοι στα οικονομικά των ποδοσφαιρικών συλλόγων εξακολουθούν να παραμένουν και σήμερα ταμπού. Τις τελευταίες μάλιστα μέρες, πληθαίνουν οι καταγγελίες των ΜΜΕ για μεθοδεύσεις, στημένους αγώνες, απάτες, παραμάγαζα, χειραγώγηση, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρημάτων και άλλα τέτοια ιλαροτραγικά. 

          Ακούστηκε μάλιστα από επίσημα χείλη, πως αυτή η κατάσταση ενοχλεί ιδιαίτερα τη νέα κυβέρνηση, επιθυμία και απόφαση της οποίας είναι να γυρίσουν ¨και καλά¨ οι αγνοί φίλαθλοι με τις οικογένειές τους στα γήπεδα, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Έτσι, αποφασίστηκε και δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να αρχίσουν οσονούπω εξονυχιστικούς ελέγχους, ώστε να φτάσει επιτέλους το μαχαίρι της κάθαρσης του ποδοσφαίρου στο κόκκαλο. Προετοιμάζεται και βρίσκεται προς ψήφιση νέο νομοσχέδιο (μπορεί κιόλας να ψηφίστηκε) που θα εξυγιάνει τον χώρο και θα γκρεμίσει όλες οι «παράγκες».

Αυτό μάλιστα το τελευταίο αποτελεί και κόκκινη γραμμή!

          Αλήθεια; Ψέματα; … Δεν ξέρω! 

Γιάννης Β. Δεβελέγκας
    

Πηγή: www.proinoslogos.gr




2 σχόλια: